Den menneskelige seksualiteten er en drivkraft som er tilstede gjennom hele livet.

Seksualiteten forsvinner ikke om du er født med eller får en sykdom, blir gammel, mister ektefellen eller lever uten partner. Noe av det første du må erkjenne er at du fortsatt er et menneske med ønsker og behov. Redusert seksualfunksjon kan være forårsaket av lammelser og nedsatt bevegelsesevne. Hos mange spiller følelsesmessige faktorer og depresjon en rolle.

En viktig faktor er også angst for at seksuell aktivitet kan bidra til nytt slag. Det er ikke holdepunkter for at seksuell aktivitet fremprovoserer nye slag.

Åpenhet og fortrolighet er sentrale begreper for å få et forhold til å fungere også etter at sykdommen er et faktum. Både kvinner og menn som får fysiske og synlige skader kan føle seg mindreverdige og lite attraktive for sin partner. Resultatet kan bli at de trekker seg unna, unngår fysisk kontakt og er redd for ikke å strekke til når det gjelder seksuallivet. Her oppfordres det til at hvert par må finne sin måte å ha et godt seksualliv.

Åpenhet

Hvis du finner det vanskelig å være «sengeakrobat», kan den ene parten sitte eller ligge helt stille mens den andre kjæler, pirrer og koser. Synes du det er vanskelig å uttrykke din opphisselse med ord, de gale ordene kommer på gale tidspunkt, så avtal at det er forbudt å snakke sammen.

Spill stille musikk som begge liker å høre og la kroppene deres snakke for dere. Bruk fantasien, eksperimenter, lek og tenk annerledes. Sex er også noe annet og mye mer enn selve samleiet. Det kan være fornuftig å finne ut om det virkelig er samleiet som gir den største tilfredsstillelse for begge parter. I et seksuelt forhold er det viktig å lytte til hverandre, å vise hengivenhet og ta hensyn til dagens situasjon.

Nærhet

Husk også at hudkontakt, kroppslig nærhet og en god klem er verdifullt i seg selv og behøver nødvendigvis ikke være en opptakt til direkte seksuell utfoldelse. Slik definerer verdens helseorganisasjon WHO seksualitet: «Seksualitet er en integrert del av ethvert menneskes personlighet, noe som ikke kan adskilles fra andre sider av livet. Seksualitet er ikke bare samleie eller evnen til å få orgasme, seksualitet er mye mer. Den finnes i den energien som driver oss mot å søke kjærlighet, varme og nærhet. Seksualiteten uttrykkes i hva vi føler, hvordan vi beveger oss og hvordan vi berører og berøres av andre. Seksualitet påvirker våre tanker, følelser, handlinger og vårt samspill med andre mennesker.»

Personvern

Innhold © Landsforeningen For Slagrammede. Webdesign ©2023-24 Web Norge